torsdag 4 juli 2013

En tur längs med bäcken

En tur efter bäcken i jakt på bäcköring


Ja idag så tog mig en tur efter bäcken som rinner här hemma för att se om jag kunde skymta någon bäcköring. Den hyser inte många öringar den här lille bäcken och jag planerar att göra iordning lekbottnar för att gynna de små rackarna lite.

Det visar sig att vara riktigt lite med vatten i bäcken och visst , det var väntat men inte riktigt så lite. Det ser mera ut som ett dike idag.  Jag knallar i alla fall uppströms och visst där är en fisk. En fisk som letar mat på bottnen under en trädgren. Jag skrämmer den naturligtvis när jag "klampar" närmare.

jag kommer högre upp och kommer till ett parti som har varit uppdämt förut. Detta när skogsbolaget av någon anledning huggit ner kantzonen på ena sidan av bäcken ,lagt allt ris i bäcken för att kunna köra i bäcken med maskinen. Detta har då tryckt fast riset så rejält så det blev en fördämning i bäcken och vattnet skar då en ny väg så småningom . Jag har tidigare rensat ur en del av riset här för att vattnet skulle kunna flöda igen. Nu vid lågvatten så påverkar det igen men det funkar. Icke att förglömma att död ved faktiskt är viktigt för djuren i vattnet.
partier som man haft ris i bäcken. död ved är bra, fördämningar sämreJa ingen lycka idag med att se några fisk. Det blev en.
 Jag har hört talas om att i denna skogen så ska nån ha sett vad de tror är mindre hackspett. bestämmer mig för att testa en sak med en app jag laddade hem häromdagen. En app som innehåller massor av Europas fåglar inklusive deras läten inspelade. Så jag tar fram mindre hackspett och spelar upp dess läte i hopp om att locka fram denna trädmarodör ;).
Det går länge , men till slut efter att ha spelat upp ljudet så får jag höra en hackspett i träden bakom mig. En svarar på uppspelningen. Det är naturligtvis ingen mindre hackspett, utan en vanlig . men kul ändå att den blev nyfiken.

På vägen hem så genar jag över ett gjärde. Ett gjärde med gräs ca metern högt och ungefär mitt på  så skrämmer jag upp 2 rådjurskid. De låg ca 3 meter framför mig. Så där står jag i gränsen till hjärtattack och kärlek för att få se de på så nära håll och till slut så får jag för mig att plocka fram mobilkameran att filma.
Då är de långt borta tyvärr.

dålig film på rådjurskidmåste skaffa en GoPro att ha med mig på mina strapatser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar